outcross breeding new foundations nya gener Maine Coon genetisk variation uppfödare breeding Maine Stockholm

Att bygga från grunden…

… är aldrig lätt. Det är mycket enklare att beställa ett färdigmonterat hus som kommer i sektioner på lastbilsflak och står redo för inflyttning efter ett par veckor. Jag tänkte att jag skulle försöka förklara vad det är vi håller på med på Lynx Luna med denna liknelse och med texten nedan.

Att jobba med Foundation- uppfödning är som att bygga ett hus från grunden. Det tar tid och det är dyrt. Maine Coon rasen kan fortfarande berikas med nya friska gener från nya Maine Coon katter, det är de som kallas “Foundations”. Första generationen kattungar som föds blir “Foundations 2 katter”- “F2-or”, nästa blir F3-or osv. Det här är verkligen ett avelsarbete, målsättningen är ju friska, gladlynta och vältypade Maine Coon katter! Som uppfödare av nya Foundations kan du inte ta lika många kullar på din F1:a eller F2:a eller ens F3:a, eftersom efterfrågan inte finns på samma sätt som den finns på ett kataloghus. (Om jag hade fått en krona för varje gång jag hört en annan Maine Coon uppfödare säga att de gärna vill ha en F4a att berika sitt katteri med, men att de minsann aldrig skulle köpa en F2:a skulle jag vara rik nu… )  Därför blir en F2-mamma kanske “bara” mamma en eller två gånger innan hon (lyxigt värre) får bli älskad sällskapskatt. Sedan jobbar vi vidare med hennes avkommor! Och testar de för HD och HCM och försäkrar dyrt och så vidare… så det är verkligen inte för att tjäna pengar någon blir en uppfödare av Foundations!

Så varför GÖR vi det då? Jo, för att rasen behöver det! En gång i tiden avlades det alldeles för hårt på några FÅ katter, och de är i själva verket anfädrar och anmödrar i majoriteten av alla katters stamtavlor i dag. Snacka om inavel! Detta ledde till genetiska sjukdomar hos rasen som kommer med inavel. Istället för att bara säga “vi testar för den och den genetiska åkomman hos Maine Coon katten” så är vår dröm på Lynx Luna att hjälpa till att MINSKA förekomsten av sjukdomarna i huvudtaget!

En Maine Coon katt ska vara frisk och stark, Lynx Luna jobbar hela tiden med rasens bästa för ögonen.