image

Maine Coon kattens hälsa

Genetisk variation del 2

Förutom att ta in helt nya katter “foundations”, så jobbar vi med en låg andel kloner och en låg procent Top 5.

Klonerna var ett gäng katter ( namnen börjar på “Heidi-Ho”) som användes så förbaskat mycket att det nu är vanligt med stamtavlor där hälften av alla katter består av någon av dessa 17 katter- ofta dessutom extremt mycket inavlade med varandra (syskon och förälder-barn parningar). Man behöver ju inte vara Einstein för att förstå att en sådan stamtavla inte är ett kvitto på hälsa direkt.

Top5 % handlar om hur mkt av stamtavlan som utgörs av de 5 vanligaste foundation-katterna. Flera hundra olika katter fanns i stamtavlorna, som grundare av rasen- foundations, men 5 stycken användes galet flitigt. Vi vill hålla nere de fem katterna, av uppenbara skäl, de har använts nog.

Läs om foundations och Top 5, 3 och 2 på PawPeds:

https://pawpeds.com/db/?a=ai&g=4&p=mco&o=ajgrep