a4cd20eb-7bd9-471e-aa40-2b35cb08cc24

Maine Coon kattens hälsa

Hur tar vi kontrollen

– går det? 

Många svarar helt enkelt bara en sak på detta, och det är:

Hälsotester! (så jag börjar med det…)

Det finns tester som rekommenderas för denna ras, och tester som mer eller mindre utförs av uppfödare världen runt för att man kan och vill. Många förbund rekommenderar en gentest av en genmutation som kan ge HCM (Hypertrofisk kardiomyopati)- mutation i denna specifika gen är dock bara en pusselbit till varför sjukdomen kan uppkomma. Vi har tyvärr inte gentester för fler än EN av mutationerna som anses ligga bakom. Och utöver gener, spelar annat in som inte en DNA-analys kan ge svar på. Därför scannar vi på Lynx Luna  och många andra med oss varje avelskatt med Ultraljud för att upptäcka sjukdomen i tid och inte avla på ett djur med HCM.  Ett djur med mild HCM kan dock allra oftast leva ett helt normalt och långt liv, men som sagt, inget avelsmaterial.

Andra DNA-test som görs relativt ofta är SMA och PKDef, inte många Maine Coon har problem med sjukdomar orsakade av mutationer i dessa gener-  jag har hört om 2-3 stycken individer över hela världen. Men det går mode i DNA-tester… Och nu anses det “ansvarsfullt” att testa för detta. Om 10 år är det förmodligen några andra mutationer.

Och så har vi slutligen HD (Höftdysplasi) som till dags dato endast upptäcks genom röntgen. Vi röntgar alla våra katter för detta och skulle aldrig avla på en sjuk katt. Det finns grader av HD och om en katt bedöms ha mild HD ( en 1:a) kan det vara operatörsstyrt- vem röntgade, var katten sövd, vem tolkade bilderna… Men om det är en 3:a är det grav och absolut ingen avel under det här taket. HD är i sin linda att screena för och jag hoppas på säkrare, mer objektiva,  metoder i framtiden.

Långt inlägg… men nu till bilden!!

Alla hälsotester till trots, som vi har i vår verktygslåda. Inga hälsotester skulle behövas om rasen inte hade avlat framtassa problem! Genom att avla på samma individer gång på gång, inavla och avla utan nytt blod.

Utan genetisk variation uppkommer hälsoproblem som blir till stort lidande för katten och ägarna. Immunförsvaret, vår alldeles unika fingeravtryck, fungerar inte.

Och där ser vi tandproblemen, allergierna, infektionskänsligheten osv etc…

Inga gentester eller screeningprogram i världen kan hjälpa oss i från detta!

Bara sund avel med NYTT BLOD.