Lynx Luna Maine Coon

Fler tår- poly!

Vi på Lynx Luna föder upp rasen Maine Coon, som kan ha fler antal tår på foten än många andra kattraser. Eller så har de inte det.

Är du en uppfödare som inte gör skillnad på katten utifrån dess tår, är det lika vanligt att du har en Maine Coon med standardfot som en katt med varianten “tumme”: extra tår på bägge framtassarna, så kallade tumvantar (efter utseendet det ger foten) eller en katt med så kallade 4- wheel- drives, där alla 4 tassar har extra tår, fram och baktass liknar varandra och ger ett jämt och runt tassavtryck.

Du kan förstås ha kärat ner dig totalt i poly, och valt att bara avla på dem (ett dominant anlag, så det är lätt att selektera) eller tvärtom valt bort poly, tex om du bor i Sverige och vill kunna ställa ut din katt ordentligt. Sverige har, till skillnad från tex USA eller de europeiska länder där TICA är ett stort förbund, inte så många utställningar alls där poly är tillåtet.

Men vi vill inte välja, utan anser att genom att inte göra den begränsningen så får vi många fler katter och uppfödare att välja mellan när vi planerar vårt avelsarbete. Det är några fler klor att klippa, men det är det värt! ; )

En kollega och vän har skrivit denna artikel, och mycket annat fantastiskt på sin hemsida om Maine Coon och Maine Coon uppfödning- in och läs!

The genetics of polydactyly in Maine coon cats