Lynx Luna katteri Maine Coon uppfödare

Jag vill ha en jättestor Maine Coon som ser grym ut!

Ja, vem vill inte det ibland. 😉
På bilden är en Maine Coon från Lynx Luna. Han heter Lynx Luna Silver Moon och är inte ens året på bilden. Vi tycker att han har ett balanserat utseende. Krage har han också, nu några år senare.

Det cirkulerar många bilder på internet med den “grymma looken” (ögonen ligger djupt, och är små och smala, mun och nospartiet är framskjutet och kinderna kan se lite insjukna ut). Vi avlar inte på det utseendet. Det vill säga vår strävan ligger inte åt det hållet.
Bildgoogla på “Black Maine Coon 1 by” och så kommer den första bilden vara en kattunge, färgen smoke. Det är ett exempel på en kattunge som ska likna en lejonunge, eller hur?
Sen går det att bläddra vidare lite… just smoke är en populär färg att visa stora boxar på verkar det som.
Stora boxar kan vara fint, men allt ska sitta samman i en harmoni, så en stor box passar inte på en vek katt, tex på en katt med ett i övrigt litet eller smalt huvud.
Ögonen ska vara “large and wide set with a slight oblique setting” enligt CFFs standard och även om ni läser på på många andras förbund är det runda, lätt ovala, med en vid och öppen sättning, som ni kommer hitta som beskrivning.
Nåväl, man kan tycka det andra är snyggare. Men som sagt, det är inte vad vi jobbar emot. Lynx Luna Silver Moon på bilden ovan kisar på fotot, och det får man ju göra förstås. Men att ständigt ha halvslutna ögon, det har inte våra katter.

Förutom att det går emot standarden så tex om huvudet blir extremt tror vi att det kan följa med hälsoproblem med bettet eller ständigt rinnande ögon tex. Det finns andra raser, både hundar och katter, som aveln har drivit dit hän.

CFA är ett annat stort amerikanskt förbund- som flera vi känner är med i. På deras hemsida visas lite Maine Cooner som gått bra på utställning i USA:
CFA-MAINE COON

Scrolla ner i texten så finns det en bild på två stycken Maine Coon katter tillsammans, den är intressant på många sätt.

Vi får återkomma till storleken nästa inlägg tror jag bestämt!

På bilden: Lynx Luna Silver Moon
Foto: Berit Gottlieb Toborg