Lynx Luna Maine Coon

Lynx Luna Maine Coons gillar Maine

Ja hur var det med det här?
Ni kanske har sett oss skriva det, hört oss berätta något från USA eller funderat över vår hashtag på Instagram #letsbreedsomerealcoons
Varför skriver vi så?

På bilden är jag Johanna, i Maine, med den delen av Lynx Luna som är true Mainers. Och nu finns där en dotter till!

Maine Coon är en så kallad naturras från nordöstra USA, närmare bestämt från Maine. Den staten som i norr gränsar till Kanada.

Det råkar även falla sig så att våra bästa vänner är födda i, och bor och arbetar i Maine.
Och att vår favoritras bland alla kattraser är Maine Coon.
Så när vi började den långa vägen av drömmar och planer mot en liten uppfödning så fanns familjen Eric och Katie, med döttrar, och staten Maine i våra funderingar från början.
Eric är född med en “Coon” på sina axlar och visste vad rasen var från början och kan vara än i dag. Katie har arbetat i massa år på en stor veterinärklinik, specialiserad på katter och Eric utvecklar bättre och bättre provtagningsteknik för veterinärvård.
Och de var också sugna på att göra den här resan, och göra den på riktigt!
Så “lets breed some real coons” – det går, eftersom Maine Coon är en ras vars stambok fortfarande är öppen får man registrera katter från i Maine som en Maine Coon. En foundation ETT. En frö till en början av ett avelsarbete.
Gudarna ska veta att det inte bara är att “ta en katt” utan att det amerikanska förbund som registrar foundations ställer många frågor och behöver mycket dokumentation. Lika viktigt som att katten inte redan är en Maine Coon med stamtavla (då blir det ju inget nytt till genbanken, då luras man bara) är det till exempel att där inte finns minsta misstanke om inblandning av någon annan rasren katt i närtid. Ingen perserpäls, ingen siamesmaskning, för att ta några exempel.

Så vår hashtag och vårt förbund med Maine har att göra med att vi dels har tagit in en ny foundation i vårt avelsarbete som är en bas (Bluebell of Lynx Luna), dels importerar direkt från Maine. Dit vi givetvis åker och gör det här tillsammans med Eric och Katie som är en garant för väldigt mycket i en främmande kultur som USA ändå på många sätt är.
Dirigo Penobscot (samarbete med uppfödaren Sebagomist), Dirigo Silver Seas och Thunderpaws Zachary Joe Sparkels är alla från extremt erfarna uppfödare i Maine.

Nästa gång är det kanske Eric med familj som kommer hit, och tar en katt med sig i kabinväskan och en på väg hem igen.
Vi har ett levande samarbete med uppfödare i Maine, som också fungerar som mentorer och hela den här berikningen av rasen som det är att jobba med katter som inte finns i alla andras stamtavlor är en av de absolut roligaste bitarna.

Som alla riktigt bra hobbies, ska den vara både klurig och dyr, eller hur? 😉