IMG_3700

Storlek och Maine Coon

Nä, jag tänker inte göra ett trött skämt om betydelse här. :)

Två av de vanligaste frågorna en Maine Coon-uppfödare får är:
“Hur mycket väger katten?” (Mamman, pappan, en annan Maine Coon de ser på bild.)
“Hur stor blir den som vuxen?” (Kattungen.)

Jag lägger ingen värdering i det här, det är bara ett konstaterande. Jag ska försöka svara på de 2 funderingarna.
Maine Coon är en av våra stora kattraser, så det kan absolut vara det man söker.
Men jag hoppas att det inte bara är det.
I så fall gör vi som uppfödare, kattägare, domare, utställare och Maine Coon älskare mycket dålig reklam för rasen!

Så, går det att säga vad den väger? Mellan tummen och pekfingret kan man säga att en Maine Coon ofta väger mellan 4-6 kilo som fullvuxen hona och 6-8 kilo som fullvuxen hane. Men vikten nämns inte ens i hela vår långa rasstandard. Den är en del av en helhet, så här skriver CFF (vårt förbund) och jag tycker det är så väl uttryckt på engelska att jag inte vill ge mig på att översätta:

The Maine Coon is a working cat, muscular, solid, medium to large in size.
This cat is a result of natural evolution. Males may be larger, females are usually smaller. Females should not be penalized because of this size difference. Allowance should be made for slow maturation, as a Maine Coon does not achieve ultimate type until three to four years of age. Type must not be sacrificed for size, or size for type.

Det finns Lynx Luna katter som väger mindre än siffrorna nämnda, kanske för att de blev en mindre variant helt enkelt. En annan anledning kan vara att de har någon liten katt i släktträdet som slagit igenom (En “för liten” katt, som fått vara med och bidra ändå, på grund av viktiga egenskaper).
Och det finns Lynx Luna katter som väger mer.
Det handlar då förhoppningsvis om motsatsen till ovan nämnda, en katt med rejäl benstomme och balanserad bra storlek har fört sina gener vidare. Övervikt däremot är aldrig något att eftersträva hos sitt djur, om det dessutom är en innekatt så är ditt ansvar ännu större som ägare att bespara katten ledproblem senare i livet eller vällevnadssjukdomar. Som innekatt är kosten verkligen A och O!

Och fråga nummer 2, hur stor blir den som vuxen?
Det finns flera ledtrådar att gå på, där storleken på kattungen så länge den lever hos oss egentligen är den sämsta. 😉 I en kull på sex kattungar kommer flera små blomma upp när de slipper den buffligaste typen i gänget till exempel. Men visst kan vi se många gånger, ofta är det benstommen som avslöjar, vilket i och för sig underlättar när det finns syskon att jämföra med.
Två gånger har vi placerat kullens minstingar- som sedan vuxit upp och blivit kullens största istället.
En av dem ser ni på bilden, inte ens ett år på bilden. Jag kan erkänna att jag trodde han skulle bli svårsåld då han verkligen var en liten plutt. Men ni vet vad de säger, en Maine Coon mognar långsamt!
Viktigare ledtråd är mamma, pappa, men lika starkt mor och farföräldrar är vår erfarenhet.
Kombinationen av en hona och en hane är avelsarbete och eftersom vi pratar storlek i det här inlägget så tar jag upp den aspekten. När vi planerar en parning så drömmer vi om att hanen och honan (och katterna bakom respektive katt) ska komplettera varandra och vi jobbar bort svagheter och lyfter fram styrkor. Så en kattunge ska ju vara sina förfäders bästa, inte en kopia, utan en utveckling.

Till sist, maten. Och maten blir nästa tema här på bloggen!