MaineCoast_700x700

Lynx Lunas arbete med Maine Coon-rasen

Nu finns små filmsnuttar i vår story på Instagram av Vindungarna!

Tänkte lägga ut texten om mamma Lynx Luna Astartes mamma; Bluebell. Dvs de här ungarnas mormor.

Bluebell, som vi hämtade i Maine (vi har importerat flera Maine Coon från Maine men Bluebell är lite annorlunda) heter ju:
Bluebell of Lynx Luna– dvs som ni ser har hon inget STAMNAMN framför sitt eget namn.
Hon är en foundationkatt och vad är nu det?

Maine Coon är en naturras och en av de raser som fortfarande har sin stambok öppen- detta innebär att man kan (om man gör på RÄTT sätt, det ska godkännas av ett av amerikas äldsta kattförbund och erfarna stambokförare och kännare av rasen)
tillföra NYTT blod, nya individer till rasen.

Det är en av anledningarna att vi började med Maine Coon från början, i och med att detta fortfarande är möjligt, om än strängt kontrollerat och svårt, så riskerar inte rasen att inavla sönder sig själv på färre och färre individer- som tex Doberman är i riskzonen för.

En Maine Coon kan alltså anses vara en Maine Coon om den uppfyller en massa kriterier, varav en är att komma från Maine eller en liten del av Canadas kustlinje. Dessutom ska man kan uppvisa att stället katten kommer i från inte har “rasrena katter”eller inköpta katter.

Vi som har våra bästa vänner i Maine (de är födda och bor där) lät de åka på Maine- Coon jakt runt omkring i delstaten och det tog oss mer än ett halvår att hitta den här gården som haft katter in generationer och aldrig köpt någon katt.
Däremot har det kommit dit nya vilda individer ibland. Alla katterna var semilånghåriga och stora med en Maine Coons naturliga utseende.

Så kvinnan som äger denna hästfarm har INTE uppfödning, hon har “bara” ett 20-tal individer som jagar åt henne för att försvara hennes grödor från river-rats.
20 katter är ett tämligen stort bestånd.

För att se att populationen på denna gård var frisk har vi frågat (och även sett) om kullstorlek, antal dödfödda, missbildade osv. Sådant förekommer inte utan alla katter är friska, starka, föder lagom stora kullar, med bara levande ungar i osv. Katie (en av våra vänner i Maine och en del av Lynx Luna) är utbildad djurskötare och veterinärassistent och vet vad hon ska titta efter. Sen har Bluebell och stället hon kommer i från godkänts av meriterade stambokförare och hon har blivit upplyft till en rasren Maine Coon och fått äkthetsintyg.

Så, Bluebell är alltså en ny linje, en ny start. Hon är sedermera DNA-testad för flera sjukdomar och funnen dubbelnegativ, och ultraljud på hjärta av kardiolog och höftröntgen utförd före avel.
Hennes partner som valdes ut för att göra Lynx Luna Astarte var Wackymoon Soldier- som kommer från min vän och mentor i Danmark, vältestade linjer och extremt låg inavel bakåt.
Vi pratar om en total inavel på honom som är mer än flera gånger så låg som hos en showkatt.

Så nu vet ni mer om mormor Bluebell och om vad en foundation är och om det faktum att Maine Coon är en naturras där nya individer fortfarande får tillföras!!