Lynx Luna Maine Coon

VAD avgör om du har en rasren Maine Coon?

Det gör stamtavlan, från ett existerande och registrerat förbund. Varje kattunge har sitt unika registreringsnummer, det är som ett personnummer, eller ännu tydligare, ett fingeravtryck.

Dessutom, i vårt förbund, CFF, registreras varje kull, varenda Maine Coon- kattunge får sitt unika vattenstämplade äkthetsbevis, undertecknat av registratorn för hand givetvis, med kattungens Registreringsnummer på samt uppgifter om bland annat födelsedatum och färg, hela kullens unika sifferkod, namn och uppgifter om mor och far, om uppfödaren- katterinamn och nummer- och nuvarande ägare.

Detta äkthetsbevis är nyckeln till att begära ut en stamtavla, kort eller lång. Vi brukar köpa en stamtavla till varje kattunge där fem generationer syns, men det går att begära ut både kortare och längre stamtavlor, beroende på intresse och tradition.

Vad som INTE avgör om det är en äkta Maine Coon är hur många namngivna, registrerade släktingar det finns bakåt i stamtavlan. Varför inte det då? Måste inte en äkta katt ha en “full” stamtavla (med full kan man tex mena 5 namngivna släktled)?
Nej, en Maine Coon behöver inte det, för det är en ras där stamboken fortfarande är öppen.
För att vara en renrasig Maine Coon behöver du registreras som en renrasig Maine Coon och det är en mycket seriös procedur.
Och den är så VIKTIG att raser som håller på att dö ut, inom olika sorters djurslag, kan öppna upp för tillskott i form av helt andra raser- allt för att rädda sin egen ras som håller på att avlas ihjäl.

Så länge Maine Coon har en öppen stambok, behöver vi inte paniköppna den i ett krisläge i framtiden och det tycker jag känns seriöst och genomtänkt för en sådan naturras som den nordamerikanska katten Maine Coon är!

På bilden en rasren Maine Coon, där en fjärdedel av stamtavlan “bara” går bak till farmor. Det berikar rasen på sikt och det berikar Bellas immunförsvar. GO Bella!
Foto: M R Sorensen.