OM OSS

VÄLKOMMEN TILL LYNX LUNA!
Vi är en stor familj som föder upp världens bästa katt i hemmiljö, Maine Coon. Vi bor på landet utanför Stockholm. En del av oss som ingår i Lynx Luna bor, och är till och med födda, i Maine – rasens legendariska vagga. Det gör att vi har katter som vi har hämtat själva i Maine, vilket vi är mycket stolta över. Det här är vår hobbyverksamhet, och som alla hobbys vore det ju inte en riktig om den inte strävade efter det ovanliga, speciella och ibland ohemuligt kostsamma. Som att åka över till Maine i USA för att hämta hem en katt- bara för att ingenting i dess like finns i Sverige.

En Maine Coon-katt är det närmaste en hund du kan komma, utan att skaffa hund. Den är cool, nyfiken, snäll och tillgiven. En riktig familjekatt som vill vara i centrum. Pälsen är tjock och gosig, utan att för den skull släppa vidare mycket hår eller kräva speciell pälsvård (så till vida du inte tänker ställa ut förstås). Under den kalla årstiden, som passar Maine Coonen perfekt, håller den hårt i varenda hårstrå. Den trivs bra i alla klimatzoner Sverige kan erbjuda. De stora tassarna är som gjorda för att smyga över nysnö med.

Vi värdesätter temperament och hälsa framför ett ”perfekt” utseende –- även om de så klart blir väldans fina hos oss också. Till sitt temperament ska en Maine Coon vara så lugn att den kan hänga med dig överallt, lägga sig mitt på golvet när besökare kommer och vara snäll och försiktig mot barn. I vår familj finns fyra barn, så det coola temperamentet hos våra katter får vi se bevis på varje dag.

Hälsan arbetar vi med långsiktigt, genom att ta in katter från Maine med ovanliga linjer och genom att använda nya foundationskatter, dvs ta in lite nya gener till rasens "genpool". Det är ett långsiktigt arbete på gräsrotsnivå... men som alla hobbys- målet är inta att bli klar! För det blir en ju aldrig.

Tveka inte att kontakta oss! Mejla till info@lynxluna.se. Under perioden med kattungar i huset kan svaren dröja både en och tre veckor då det är mer än ett heltidsjobb för oss alla, men under lugnare perioder, när vi inte har kull, finns oftast tid att svara utförligare på längre mail.

Medlem i CFF

Vi är registrerade uppfödare av rasen Maine Coon och medlem i den amerikanska organisationen Cat Fanciers' Federation, CFF.
I Sverige är det vanligare att tillhöra organisationen Sverak och därmed FIFe, som Sverak är en del av. Vi föredrar dock CFF:s rasstandard över FIFe:s – de skiljer sig åt på några punkter. Exempelvis vill vi kunna föda upp både Polys och non-Polys i vårt katteri, eftersom vi anser att det är en variant på samma ras. Detta välkomnas av CFF, men inte av Sverak.
Dessutom vill vi jobba med nya linjer och föda upp så kallade outcrosskatter – att bredda avelsbasen helt enkelt. För att kunna göra det krävs att man som uppfödare kan ta in nya utparningslinjer och jobba med dem i sitt avelsarbete. Detta tillåter CFF. Läs mer om CFF:s rasstandard (PDF).

Vill du köpa en utställningskatt av oss och vill ha tillgång till Sveraks alla utställningar i Sverige kan stamtavlan från CFF som du får från oss flyttas till Sverak istället. Det går alltså att byta förbund.